Keuterij

In de keuterij een grote touchscreentafel geplaatst met diverse wetenswaardigheden over het museum en spelletjes. Deze manier van informatieverstrekking wil “Een reuzensprong in de tijd” weergeven met de inrichting van de kamer van de keuterij.

Een prachtig boek over de laatste keuterijen in Drenthe. Keuterijen zijn kleine boerderijen met een geringe hoeveelheid land waarvan de boeren nauwelijks konden leven. Vaak hadden zij naast het werk op het land nog een bijbaan nodig om rond te kunnen komen. Als melkrijder of als knecht op een grotere boerderij bijvoorbeeld. Als eerbetoon aan deze hardwerkende boeren en om te voorkomen dat deze pareltjes in het landschap uit onze herinnering verdwijnen, is op initiatief van Het Drentse Landschap en de Bond Heemschut een prachtig boek samengesteld. Een boek voor op de koffietafel, met schitterende foto’s van Sake Elzinga. De teksten zijn van journalist Eric le Gras en historicus Hans Ladrak.
Twee Drenten waarvan de een als kind op een keuterij woonde en de ander regelmatig bij opa een oma kwam op de keuterij. Zij vertellen het verhaal van het dagelijks leven in armoede en van de sterke banden met familie en buurtgenoten.
De foto’s van Sake Elzinga uit het boek zijn met enkele extra foto’s tentoongesteld in de ‘keuterij’ van het openlucht museum Ellert & Brammert.

Helaas is dit mooie boek uitverkocht.