Evenementen

Naobermarkt, zaterdag 2 juni 2018

Openluchtmuseum Ellert en Brammert organiseert dit jaar voor het eerst een naobermarkt.
Voor de kinderen zijn er ouderwetse spelletjes en voorlezen van oude Drentse sagen en legenden. Samen pannenkoeken bakken en een pannenkoekenrace.
Voor de inwendige mens wordt traditioneel gekookt door o.a. het Culinair Erfgoed Centrum.
Het Drents archief heeft een aantal oude kookboeken uit de 18e eeuw aan het openluchtmuseum beschikbaar gesteld. Egbert Wildervanck geeft op deze dag een aantal korte lezingen over de kookboeken en de recepten die er in staan.
De Tuinen van Weldadigheid komt met een stand en zullen uitleg komen geven over de verschillende gewassen die in de historische moestuin zijn aangeplant. Dit evenement is van 10 tot 17 uur.
Gereduceerd entree voor deze dag: €5,- p.p. Jeugd tot en met 11 jaar onder begeleiding gratis.

Tractorshow, zaterdag 9 en zondag 10 juni 2018

Deze show van oude tractoren en landbouwwerktuigen blijft een publiekstrekker van formaat en vindt dit jaar voor de 32e keer plaats. Op het middenterrein van het museum staan ruim honderd oude tractoren in diverse uitvoeringen te bezichtigen. Daar is ook een grote hoeveelheid historische landbouwwerktuigen aanwezig. De deelnemers komen van heinde en ver. Dorsdemonstraties zijn een onderdeel van het programma. Ook kunnen oude trekkers laten zien hoe sterk ze zijn in de mini trekkerslep en hoe ze in evenwicht kunnen worden gehouden op de wipwap. Stationaire motoren worden regelmatig opgestart. Voor de kinderen is er een groot springkussen. De organisatie is in handen van de Historische Trekker- en Motorenvereniging Odoornerveen. Dit evenement is er op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Drentse dag, zondag 24 juni 2018

Op deze zondag zal de Drentse Vereniging ’t Aol’ Volk uit Emmen het museum tot leven brengen. Een landlopers echtpaar zorgt voor onrust maar de veldwachter zorgt voor de nodige orde. Er zal getrouwd worden over de puthaak (onwettig samenwonen). Er is ook een boerenbruiloft van de gegoede stand. Een kiepkerel (marskramer) probeert zijn handel te slijten. Het volksdansen staat natuurlijk ook op het programma evenals een historische kledingshow. De smederij, timmerwerkplaats en kapperszaak zijn in bedrijf. Kortom, te veel om op te noemen. Dit evenement duurt van 11.00 tot 16.30 uur.

Schapendrijven

Er zijn demonstraties schapen drijven bij openluchtmuseum Ellert en Brammert.
De voorlopige data voor aankomende zomer zijn:
Zaterdag 7-21 juli, 4-18 augustus en 1 september en ook de oktober kindermaand.