Het museum in het kort

Stap terug in de tijd en laat je betoveren door de levendige geschiedenis van Drenthe in het prachtige openluchtmuseum. Hier wordt het wonen en leven van de inwoners van weleer op diverse manieren tot leven gebracht, waardoor bezoekers van alle leeftijden kunnen genieten van een unieke ervaring.

Het openluchtmuseum verwelkomt bezoekers van alle leeftijden en biedt een scala aan activiteiten en attracties om te verkennen. Voor de jongere bezoekers is er een uitgestrekte speeltuin en een charmante kinderboerderij, waar ze kunnen spelen en interactie hebben met verschillende dieren. Bovendien is het terrein volledig rolstoelvriendelijk, met rolstoelen beschikbaar bij de kassa en aangepaste toiletten voor extra comfort en gemak.

Met in totaal 26 indrukwekkende objecten, neemt de plaggenhut een centrale plaats in als symbool van de meest primitieve huisvesting uit het verleden. Terwijl bezoekers door het museum dwalen, worden ze meegenomen op een reis door de tijd, waarbij elke stap een nieuw hoofdstuk onthult in de ‘modernisering’ van de bewoning. Van een authentiek tolhuis en een sfeervol café-boerderij tot een karakteristiek schooltje en een bedrijvige houtzagerij, elke hoek van het museum ademt de rijke geschiedenis van de streek.

Een greep uit wat er te zien en te doen is:

  • Laat je onderdompelen in de gezellige sfeer van de café-boerderij, ingericht als Oude Drentse Boerenherberg, compleet met een prachtig terras waar je kunt genieten van heerlijke hapjes en drankjes.
  • Ontdek de kinderboerderij, een ware oase van plezier voor jong en oud, waar interactie met de dieren een onvergetelijke ervaring is.
  • Betreed het schooltje en luister naar de spannende sage van Ellert en Brammert, voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers die de verhalen tot leven brengen.
  • Bewonder de operationele houtzagerij, waar vrijwilligers regelmatig aan het werk zijn en bezoekers een kijkje kunnen nemen in het ambachtelijke proces.
  • Stap binnen in het charmante kerkje, waar geliefden elkaar het jawoord kunnen geven in een sfeervolle setting vol historische charme.
  • Bezoek het armenhuis en laat je verleiden door een ouderwets snoepwinkeltje met heerlijke lekkernijen en unieke souvenirs, bemant door vriendelijke vrijwilligers die graag hun kennis en passie delen.

Kortom, het openluchtmuseum biedt een fascinerende reis door de tijd, waarbij elke hoek een nieuwe ontdekking biedt en waar de rijke geschiedenis van Drenthe tot leven komt voor de ogen van elke bezoeker. Kom en laat je betoveren door de magie van het verleden!