🏛️ Historische Drukkerij en Grafisch Atelier ‘De Drukpers’

In het Openluchtmuseum Ellert en Brammert vindt u in expositiegebouw 2 de Historische drukkerij en grafisch atelier ‘De Drukpers’. Hier houden we oude ambachtelijke druktechnieken in ere en geven aan bezoekers een beeld van een drukkerij uit de periode 1900 – 1950 door te werken met de Heidelberger Degel Automaat (HDA), twee antieke degelpersen, een drietal proefpersen, een steendrukpers (lithopers), een etspers en een boekenpers. 🖨️

Er wordt voornamelijk gewerkt met hoogdruktechnieken maar ook andere druktechnieken worden gedemonstreerd. U ziet de diverse drukpersen aan het werk maar u kunt er ook zelf mee aan het werk.

👨‍🎨 Vakkundige Vrijwilligers en Creativiteit

De Drukpers wordt in bedrijf gehouden door een groep vrijwilligers waaronder een drukker en een typograaf die vaardigheden hebben op het gebied van de boekdrukkunst maar bovenal creativiteit.

📚 Grafisch Erfgoed en Werkplaats

De Drukpers is de voortzetting van het Grafisch Proeflokaal Orvelte (GPO) dat in januari 2014 de deuren moest sluiten. Het GPO was ontstaan vanuit de Stichting Grafisch Erfgoed. Die stichting beheerde een verzameling klassieke en authentieke grafische apparatuur en persen, voor het overgrote deel verkregen uit de verzameling van de in 2010 overleden grafisch kunstenaar Toon Wegner. Doel is nog steeds een deel van die verzameling voor het nageslacht te bewaren en met die apparatuur de grafische kunst en de grafische technieken bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, precies zoals Toon Wegner dat voor ogen had. De Drukpers is dus geen museum op zich, maar een Grafische Werkplaats.

🖨️ De Drukpersen

In De Drukpers wordt gewerkt met de Heidelberger Degel Automaat (HDA) voor mooi en fijn drukwerk zoals boekjes, boekenleggers en kaarten. Met de trapdegelpers drukken we namen op boekenleggers en met de handdegelpers drukken we namen op kaarten en kleurboekjes. De diverse proefpersen, de etspers en de lithopers worden gebruikt om mooie prenten te maken. Voor het snijden van papier hebben we de beschikking over twee antieke snijmachines. 📜

Onze Heidelberger Degel Automaat is volledig gerestaureerd en loopt als een zonnetje. De HDA is een veelzijdige drukpers en maakt niet alleen mooi drukwerk, ook stansen, rillen, perforeren en prägen is mogelijk. Onze machines worden bediend door vakkundige en enthousiaste vrijwilligers. De HDA stamt uit de 20e eeuw en wordt machinaal aangestuurd. Alles rondom het drukken gebeurt automatisch, ook het inleggen en uitleggen van de vellen papier. Daarmee werd het boekdrukken in grote oplages mogelijk. 🌟

📜 Geschiedenis van de Boekdrukkunst

De boekdrukkunst is al 2000 jaar oud en is uitgevonden in China. De Chinezen werkten met blokdruk, hierbij werd een bladzijde tekst uit één blok hout gesneden. Halverwege de vijftiende eeuw werd door de Duitser Johannes Gutenberg (1397 – 1468), het zetten van tekst met losse loden letters bedacht. De losse loden letters konden opnieuw worden gebruikt en ze sleten veel minder snel. Bovendien was het corrigeren van een tekst met losse letters veel eenvoudiger. Als er een fout werd ontdekt in een blokdruk, dan moest het hele blok opnieuw worden uitgesneden. Door de uitvinding van Gutenberg kon in hogere oplages worden afgedrukt. Na zijn overlijden in 1468 had de boekdrukkunst zich verspreid over Europa.

🔤 Workshops

Bij De Drukpers geven we ook workshops in het grafisch atelier. Zo kunnen kinderen, maar ook volwassenen, onder begeleiding een foamstempel of een eenvoudige linosnede maken en deze afdrukken met de cilinder proefpers of de etspers. Kosten voor kinderen tot 12 jaar foamstempel € 5,00, linosnede € 10,00 en linosnede voor volwassenen € 15,00. 💡

Voor een familiedag of andere feestelijke gelegenheid in de Oude Drentse Boerenherberg kunt u ook terecht in de Historische drukkerij en Grafische werkplaats. Hiervoor is een speciale folder verkrijgbaar in de Herberg. Vraag er naar bij uw afspraak en bekijk de mogelijkheden. 🎉

Ook kunt u, op afspraak, prachtige prenten maken middels de directe natuurzelfdruk oftewel het afdrukken van natuurlijke materialen zoals grassen, bloemen en bladeren. Uiteraard onder begeleiding en met behulp van de antieke etspers. Prijs € 10,00 pp.

Tevens zijn wij voornemens een workshop lithografie/steendruk aan te bieden voor de prijs van € 55,00 pp. Max. 2 personen per keer, incl. toegang museum en lunch. 🎨

🕰 Openingstijden

De Drukpers is gedurende het seizoen alle dagen geopend.

✉️ Contactinformatie

De Drukpers bevindt zich in expositieruimte 2 van het Openluchtmuseum en is telefonisch te bereiken op nummer 06 – 29 33 03 82 of via email gw.de.drukpers@gmail.com. Ook kunt u ons volgen op Facebook www.facebook.com/dedrukpers. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon langskomen.

🤝 Vrijwilligers

Een organisatie als De Drukpers drijft op de inzet van vrijwilligers. De vrijwilligers vallen onder de verantwoordelijkheid van Openluchtmuseum Ellert en Brammert. De werkzaamheden zijn heel divers en variëren van het organiseren van activiteiten, het onderhouden en restaureren van de aanwezige museale grafische apparatuur, het fungeren als gastvrouw/heer tijdens de openingsuren, het geven van miniworkshops en het bieden van ondersteuning bij cursussen. Verder zijn er natuurlijk altijd allerlei werkzaamheden en klussen te doen. Werken als vrijwilliger bij De Drukpers biedt ook kansen op ontwikkeling en groei van uw eigen creatieve vaardigheden.

🗓 Donderdagbijeenkomsten

Tijdens de sluiting van het park (1-11 – 1-4) komen de vrijwilligers op de donderdag bij elkaar van 10.00 tot 16.00 uur. Dan worden de werkzaamheden besproken en de taken verdeeld. Deze donderdagen zijn vaak levendig en afwisselend. De sfeer onderling is goed en enthousiast.

Vindt u het leuk om te doen en wilt u meer leren over grafische technieken, meld u dan aan als vrijwilliger. U wordt intern opgeleid voor de werkzaamheden die uw interesse hebben. Echt inhoudelijk bekend met het grafisch gebied hoeft u niet te zijn. U krijgt een inwerkperiode en de mogelijkheid om kennis op te doen tijdens allerlei workshops. Kom eens langs om indrukken op te doen.