De Drukpers

 
 
 

Grafische Werkplaats ‘DE DRUKPERS’.
In het Openluchtmuseum Ellert en Brammert vindt u De Drukpers In expositiegebouw 2, naast de geologische tentoonstelling. De Drukpers houdt oude ambachtelijke druktechnieken  in ere en geeft  aan bezoekers een beeld van een drukkerij uit de periode 1900 – 1950 door te werken met de Heidelberger Degel Automaat (HDA), enkele antieke degelpersen en een etspers. Er wordt dus voornamelijk gewerkt met hoogdruktechnieken. Andere druktechnieken worden verder ontwikkeld en gefaseerd aangeboden. U ziet de diverse drukpersen aan het werk maar u kunt er ook zelf mee aan het werk.
De drukkerij wordt in bedrijf gehouden door een groep vrijwilligers die, al of niet,  affiniteit hebben met het grafisch bedrijf en uiteenlopende vaardigheden hebben op het gebied van (grafische) technieken, materialenkennis en bovenal creativiteit.
De Drukpers is de voortzetting van het Grafisch Proeflokaal Orvelte (GPO) dat in januari 2014 de deuren moest sluiten. Het GPO was ontstaan vanuit de Stichting Grafisch Erfgoed. Die stichting beheerde een verzameling klassieke en authentieke grafische apparatuur en persen, voor het overgrote deel verkregen uit de verzameling van de in 2010 overleden grafisch kunstenaar Toon Wegner. Doel is nog steeds een deel van die verzameling voor het nageslacht te bewaren en met die apparatuur de grafische kunst en de grafische technieken bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, precies zoals Toon Wegner dat voor ogen had. De Drukpers is dus geen museum op zich, maar een Grafische Werkplaats.

DE DRUKPERSEN.
In onze Grafische werkplaats zijn een aantal drukpersen aanwezig. Er wordt gewerkt met de Heidelberger Degel Automaat (HDA) en een proefpers en u kunt zelf aan de gang met de handdegelpers uit 1850, de trapdegelpers uit 1910 of de etspers, afkomstig uit het Haagsche atelier van Hendrik Willem Mesdag. Er wordt thans ook gewerkt aan de restauratie van een Eickhoff cilinder proefpers.
Onze Heidelberger Degel Automaat is volledig gerestaureerd en loopt als een zonnetje. Met de HDA maken we prachtig drukwerk in eigen beheer. De HDA is een veelzijdige drukpers en maakt niet alleen mooi drukwerk, ook stansen, rillen, perforeren en prägen is mogelijk. Onze machines worden bediend door vakkundige en enthousiaste vrijwilligers. De HDA stamt uit de 20e eeuw en wordt machinaal aangestuurd. Alles rondom het drukken gebeurt automatisch, ook het inleggen en uitleggen van de vellen papier. Daarmee werd het boekdrukken in grote oplages mogelijk. De HDA is nog steeds een erg populaire drukmachine en wordt bij De Drukpers gebruikt voor fijn en mooi drukwerk.
 
 HANDZETTERIJ.
De boekdrukkunst is al 2000 jaar oud en is uitgevonden in China. De Chinezen werkten met blokdruk, hierbij werd een bladzijde tekst uit één blok hout gesneden. Halverwege de vijftiende eeuw werd door de Duitser Johannes Gutenberg (1397 – 1468), het zetten van tekst met losse loden letters bedacht. De losse loden letters konden opnieuw worden gebruikt en ze sleten veel minder snel. Bovendien was het corrigeren van een tekst met losse letters veel eenvoudiger. Als er een fout werd ontdekt in een blokdruk, dan moest het hele blok opnieuw worden uitgesneden. Door de uitvinding van Gutenberg kon in hogere oplages worden afgedrukt. Na zijn overlijden in 1468 had de boekdrukkunst zich verspreid over Europa.
De Drukpers heeft een eigen handzetterij. Hier wordt het zetsel
door onze handzetters nog steeds op dezelfde manier gezet.
Onze handzetterij heeft een bescheiden collectie zetbokken
en hulpgereedschappen.                                                    
                                                                                                                                                            

WORKSHOPS.
Kom bij De Drukpers een van de diverse workshops volgen. Zo kunnen kinderen, maar ook u, onder begeleiding een stempel of een eenvoudige linosnede maken en deze afdrukken met de antieke etspers. Heel leuk  voor kinderfeestjes en partijtjes of voor een familiedag in combinatie met een bezoek aan het Openluchtmuseum. Neem hiervoor contact op met het Openluchtmuseum of met De Drukpers.
 Ook bestaat de mogelijkheid om prachtige kunstwerken te maken middels de directe natuurzelfdruk oftewel het afdrukken van natuurlijke materialen zoals grassen, bloemen en bladeren. Uiteraard onder begeleiding en met behulp van de antieke etspers.
Kosten: workshops stempel of linosnede maken € 3,00, directe natuurzelfdruk € 5,00.

NAAMZETTEN.
Naast de workshops kunnen kinderen, maar uiteraard ook volwassenen, zelf hun naam zetten in lood en een afdruk maken op een leuke ansichtkaart op de antieke handdegelpers voor de prijs van 50 eurocent.
Ook kunt u uw eigen naam drukken op een boekenlegger. Kosten: € 1,00.

CURSUSSEN.
D
e Drukpers gaat cursussen aanbieden in diverse grafische technieken. De cursussen worden gegeven door onze typograaf, vrijwilligers en/of door professionele kunstenaars die aan De Drukpers zijn verbonden. De cursussen die u kunt volgen zijn: Typografie oftewel het handzetten in lood, linosnede en natuurzelfdruk.
De cursussen worden gegeven aan groepen van 4 tot 6 personen.
Prijs op aanvraag (inclusief toegang tot het Openluchtmuseum en lunch).
                  
 WERKEN BIJ DE DRUKPERS.
Een organisatie als De Drukpers drijft op de inzet van vrijwilligers. De vrijwilligers vallen onder de verantwoordelijkheid van Openluchtmuseum Ellert en Brammert. De werkzaamheden zijn heel divers en variëren van het organiseren van activiteiten, het onderhouden en restaureren van de aanwezige museale grafische apparatuur, het fungeren als gastvrouw/heer tijdens de openingsuren, het geven van miniworkshops en het bieden van ondersteuning bij cursussen. Verder zijn er natuurlijk altijd allerlei werkzaamheden en klussen te doen. Werken als vrijwilliger bij De Drukpers biedt ook kansen op ontwikkeling en groei van uw eigen creatieve vaardigheden.
De vrijwilligers komen eenmaal per week, op de donderdag bij elkaar van 10.00 tot 16.00 uur. Dan worden de werkzaamheden besproken en de taken verdeelt. Vaak lopen er bezoekers rond en worden er miniworkshops gegeven. Kortom de donderdagen zijn vaak levendig en afwisselend. De sfeer onderling is goed en enthousiast. Verder worden er tijdens de openingstijden rondleidingen en workshops gegeven alsmede namen gedrukt op ansichtkaarten.
Vind u het leuk om te doen en wilt u meer leren over grafische technieken meld u dan aan als vrijwilliger. U wordt intern opgeleid voor de werkzaamheden die uw interesse hebben. Echt inhoudelijk bekend met het grafisch gebied hoef je niet te zijn. Je krijgt een inwerk periode en de mogelijkheid om kennis op te doen tijdens allerlei workshops. Kom eens op een donderdag langs om indrukken op te doen.

OPENINGSTIJDEN.
De Drukpers is voorlopig geopend op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Helaas zijn er op dit moment niet voldoende vrijwilligers om alle dagen geopend te zijn.
KONTAKT.
De Drukpers bevind zich in expositieruimte 2 van het Openluchtmuseum en is telefonisch te bereiken op nummer 06 633092275 of via email gw.de.drukpers@gmail.com. Ook kunt u ons volgen op facebook www.facebook.com/dedrukpers. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon langs komen.