Historische drukkerij

Historische Drukkerij en Grafisch Atelier ‘De Drukpers’

In het Openluchtmuseum Ellert en Brammert vindt u in expositiegebouw 2 de Historische drukkerij en grafisch atelier ‘De Drukpers’. Hier houden we oude ambachtelijke druktechnieken in ere en geven aan bezoekers een beeld van een drukkerij uit de periode 1900 – 1950 door te werken met de Heidelberger Degel Automaat (HDA), twee antieke degelpersen, een drietal proefpersen, een steendrukpers (lithopers), een etspers en een boekenpers. 

Er wordt voornamelijk gewerkt met hoogdruktechnieken, maar ook andere druktechnieken worden gedemonstreerd. U ziet de diverse drukpersen aan het werk, maar u kunt er ook zelf mee aan het werk! 

Vakkundige Vrijwilligers en Creativiteit

De Drukpers wordt in bedrijf gehouden door een groep vrijwilligers, waaronder een drukker en een typograaf die vaardigheden hebben op het gebied van de boekdrukkunst, maar bovenal creativiteit. 

 Grafisch Erfgoed en Werkplaats

De Drukpers is de voortzetting van het Grafisch Proeflokaal Orvelte (GPO) dat in januari 2014 de deuren moest sluiten. Het GPO was ontstaan vanuit de Stichting Grafisch Erfgoed. Die stichting beheerde een verzameling klassieke en authentieke grafische apparatuur en persen, voor het overgrote deel verkregen uit de verzameling van de in 2010 overleden grafisch kunstenaar Toon Wegner. Doel is nog steeds een deel van die verzameling voor het nageslacht te bewaren en met die apparatuur de grafische kunst en technieken bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, precies zoals Toon Wegner dat voor ogen had. De Drukpers is dus geen museum op zich, maar een Grafische Werkplaats. 

De Drukpersen

In De Drukpers wordt gewerkt met de Heidelberger Degel Automaat (HDA) voor mooi en fijn drukwerk zoals boekjes, boekenleggers en kaarten. Met de trapdegelpers drukken we namen op boekenleggers en met de handdegelpers drukken we namen op kaarten en kleurboekjes. De diverse proefpersen, de etspers en de lithopers worden gebruikt om mooie prenten te maken. Voor het snijden van papier hebben we de beschikking over twee antieke snijmachines. 

Onze Heidelberger Degel Automaat is volledig gerestaureerd en loopt als een zonnetje. De HDA is een veelzijdige drukpers en maakt niet alleen mooi drukwerk, ook stansen, rillen, perforeren en prägen is mogelijk. Onze machines worden bediend door vakkundige en enthousiaste vrijwilligers. De HDA stamt uit de 20e eeuw en wordt machinaal aangestuurd. Alles rondom het drukken gebeurt automatisch, ook het inleggen en uitleggen van de vellen papier. Daarmee werd het boekdrukken in grote oplages mogelijk. 

Geschiedenis van de Boekdrukkunst

De boekdrukkunst is al 2000 jaar oud en is uitgevonden in China. De Chinezen werkten met blokdruk, hierbij werd een bladzijde tekst uit één blok hout gesneden. Halverwege de vijftiende eeuw werd door de Duitser Johannes Gutenberg (1397 – 1468) het zetten van tekst met losse loden letters bedacht. De losse loden letters konden opnieuw worden gebruikt en ze sleten veel minder snel. Bovendien was het corrigeren van een tekst met losse letters veel eenvoudiger. Als er een fout werd ontdekt in een blokdruk, dan moest het hele blok opnieuw worden uitgesneden. Door de uitvinding van Gutenberg kon in hogere oplages worden afgedrukt. Na zijn overlijden in 1468 had de boekdrukkunst zich verspreid over Europa. 

Openingstijden

De Drukpers is gedurende het seizoen alle dagen geopend van 10:00 tot 16:00.

Ontdek het museum

Plan je bezoek

nl_NL