Ontdek de Legende van Ellert en Brammert
In elke streek en in elk land zijn er door de tijd heen verhalen ontstaan die zijn uitgegroeid tot legendarische vertellingen. Zo heeft ook onze streek zijn eigen legende, die bijna in de hele provincie bekend is: het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert, die trots aan de ingang van ons openluchtmuseum staan.
Het Ellertsveld, vernoemd naar deze beroemde Drentse legende, draagt een geschiedenis met zich mee die al vele generaties fascineert. De overlevering vertelt ons dat hier vier eeuwen geleden twee reuzen woonden: vader en zoon. Deze ruwe kerels hadden een onderaardse hut gemaakt op het grote heideveld dat tegenwoordig bekend staat als het Ellertsveld. Vanuit hun verblijf plunderden ze genadeloos de omgeving. Reizigers die niet per se het Ellertsveld hoefden te doorkruisen, durfden zich er niet te wagen.
Ellert en Brammert hadden ingenieuze valstrikken geplaatst over het veld; draden verbonden met bellen. Wanneer een onoplettende reiziger een van deze draden raakte, begon de bel te luiden. De reuzen haastten zich dan naar buiten om de reiziger met dikke knuppels te overmeesteren en te beroven. Kooplieden vielen regelmatig ten prooi aan dit roofzuchtige duo, en zij die het overleefden waren maar al te dankbaar.
Op een dag, terwijl vader en zoon door de heide dwaalden, kruisten ze het pad van een jong meisje genaamd Marieke. Het arme kind werd meegesleurd naar hun hol en moest daar zeven lange jaren het huiswerk verrichten. Met de komst van Marieke ontstond echter een nieuw dilemma voor de rovers: ze konden niet langer samen op pad gaan, omdat een van hen altijd thuis moest blijven om het meisje te bewaken.
Op een noodlottige dag, terwijl vader Ellert alleen was met Marieke in het hol, vroeg hij haar hem te scheren. Marieke greep deze kans aan en sneed hem met het vlijmscherpe scheermes de keel door. Terwijl Ellert stervend ter aarde viel, vluchtte Marieke naar huis. Toen Brammert ontdekte wat er met zijn vader was gebeurd, zette hij de achtervolging in. Hij slaagde er net niet in haar te pakken te krijgen.
De volgende ochtend ontdekte men dat een grote bijl in de deur van het hol was blijven steken, net nadat Marieke deze achter zich had dichtgeslagen. Brammert had haar ternauwernood gemist! Marieke en haar ouders verhuisden zo snel mogelijk naar een veiliger gebied, gevolgd door de andere inwoners van Orvelterveen, die Brammerts wraak vreesden. Het dorpje werd uiteindelijk verlaten en verplaatst.
Hoewel de waarheid van dit eeuwenoude Drentse verhaal niet meer te achterhalen is, blijft de legende van Ellert en Brammert voortleven als een intrigerend stukje geschiedenis.
Dit verhaal wordt regelmatig voorgelezen door vrijwilligers in het schooltje.
De sage van Ellert en Brammert is voor € 2,00 bij de kassa en het snoepwinkeltje in het armenhuis te koop.